A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

Інформує ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі

Дата: 14.04.2021 16:38
Кількість переглядів: 2196

Недостатньо страхового стажу – укладіть договір

 про добровільну участь

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м Севастополі інформує, що останнім часом тема добровільної сплати єдиного соціального внеску набуває актуальності. «Купити» страховий стаж, якого бракує, можна на підставі договору про добровільну сплату.

Особа, якій не вистачає декількох місяців страхового стажу, може укласти договір про добровільну участь щодо одноразової сплати ЄСВ за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2 (на 2021 рік – 2640 гривень).

Всі платники, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску з деяких видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, подають до контролюючих органів за місцем проживання:

заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску) за формою згідно з додатком 3 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (далі – Інструкція № 449);

копію трудової книжки (за наявності);

виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК–5);

копію документа, що посвідчує особу.

Перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, передбачено п. п.1 п. 2 розд. V Інструкції № 449.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook – дізнавайтеся про податкові новини першими: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

 

Податкові пільги з плати за землю: громадянам необхідно подати заяву до 1 травня

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що для застосування пільги по земельній платі громадянам необхідно подати заяву не пізніше 30 квітня.

Згідно зі статтями 269 та 270 Податкового кодексу України, платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні. Однак, є певні категорії платників податків, які звільняються від сплати земельного податку, а саме:

особи з інвалідністю першої і другої групи;

громадяни, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

пенсіонери (за віком);

ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

громадяни, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії зазначених вище категорій фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

Однак, необхідно знати, що якщо громадянин пільгової категорії станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, йому необхідно до 01 травня поточного року подати письмову заяву в довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі – заява про застосування пільги). Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У тому разі, якщо громадянин, який станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, подає заяву про застосування пільги після 01 травня поточного року, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Якщо право на пільгу у громадянина пільгової категорії, який має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або він набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, йому слід подати заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

 

ФОП і декретні: хто має право та нюанси оподаткування

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що підприємці, які сплачують єдиний соціальний внесок, мають право на отримання лікарняних та декретних виплат.

Такі виплати забезпечуються за рахунок Фонду соціального страхування України.

Правовими підставами отримання таких виплат є Закони України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Щоб отримати лікарняні або декретні виплати підприємцю слід звернутися до Фонду соціального страхування. Коштами Фонду соціального страхування лікарняні оплачуються лише з шостого дня непрацездатності, а декретні – за всі дні перебування в декреті.

При цьому, утримувати податки з отриманих лікарняних та декретних виплат ФОПу не потрібно, адже обов’язок щодо нарахування податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %, військового збору – 1,5 % та їх сплату до бюджету покладено на Фонд соціального страхування, а на суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від Фонду соціального страхування, ЄСВ не нараховується.

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі наголошує, що ФОП має право отримувати лікарняні та декретні виплати за рахунок Фонду соцстрахування, за умови сплати ЄСВ та відсутності заборгованості.

Довідково. Згідно з п. 910.1 розд. VIII Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у зв'язку з карантином всі ФОПи мали право не сплачувати ЄСВ за березень, квітень, травень 2020 року та додатково платники єдиного податку І групи – за грудень 2020 року – травень 2021 року.

Проте відповідно до п. 145 розд. XV Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Враховуючи зазначене, такі ФОПи мають право за вказані періоди отримати соціальні виплати.

 

Підстава для проведення фактичної перевірки – нульова

 звітність з РРО або ПРРО

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі звертає увагу, що неподання суб’єктом господарювання в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО), програмних РРО (далі – ПРРО), розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, подання їх із нульовими показниками є підставою для проведення фактичної перевірки контролюючим органом.

Контрольно-звітна інформація – це інформація, яку необхідно подавати до органів податкової служби дротовими або бездротовими каналами зв’язку відповідно до п. 7 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265).

Пунктом 7 ст. 3 Закону № 265 встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані подавати до контролюючих органів звітність, пов’язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та розрахункових книжок (далі – РК), не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця у разі, якщо п. 7 ст. 3 Закону № 265 не передбачено подання інформації по дротових або бездротових каналах зв’язку.

Суб’єкти господарювання, які використовують ПРРО, повинні передавати до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію у формі електронних копій розрахункових документів, електронних фіскальних звітів, електронних фіскальних звітних чеків та іншу інформацію, необхідну для обліку роботи ПРРО фіскальним сервером контролюючого органу, яка створюється засобами таких програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Згідно з п. 80.2 ст. 80 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фактична перевірка (перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності) може проводитися на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, під розписку до початку проведення такої перевірки, та за наявності хоча б однієї з підстав, зазначених у п. 80.2 ст. 80 ПКУ, зокрема, неподання суб’єктом господарювання в установлений законом строк обов’язкової звітності про використання РРО та/або ПРРО, РК та книг обліку розрахункових операцій, подання їх із нульовими показниками (п. п. 80.2.4 п. 80.2 ст. 80 ПКУ).

Довідково: Дивіться онлайн вебінар про застосування РРО та ПРРО в підприємницькій діяльності за посиланням: https://www.facebook.com/tax.kherson.crimea.sevastopol/videos/5008 .

 

Чи вважатиметься порушенням використання режиму попереднього програмування якщо перевіркою буде виявлено, що аналогічні товари закодовано у групи товарів і при цьому в РРО не запрограмована кількість таких товарів?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі відповідає на запитання платників податків.

Згідно з п. 11 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»  суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

Відповідно до пп. 1 та 2 розділу ІІ Положення про форму і зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 11.02 2016 за № 220/28350, фіскальний касовий чек на товари (послуги) (далі - фіскальний чек) - розрахунковий документ / електронний розрахунковий документ, створений у паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ), РРО або програмним РРО при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги).

Фіскальний чек має, зокрема, містити такі обов’язкові реквізити:

якщо кількість придбаного товару (обсяг отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, - кількість, вартість одиниці виміру придбаного товару (отриманої послуги);

код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством);

цифрове значення штрихового коду товару (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством, а у разі непередбачення - за бажанням платника);

назва товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ.

Отже, якщо РРО суб’єкта господарювання закодовано таким чином, що у фіскальному касовому чеку РРО товари зазначаються, зокрема, без зазначення їх назви, кількості і вартості одиниці виміру, то це буде порушенням використання режиму програмування.

 

Про декларацію для виїзду за кордон

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п. 179.3 ст. 179 Податкового кодексу України, далі – ПКУ).

Податкова декларація подається за звітний період у встановлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебував на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Всі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються в контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків у порядку, визначеному ПКУ (п. 63.5 ст. 63 ПКУ).

Облік платників податків у контролюючих органах ведеться за податковими номерами (п. 63.6 ст. 63 ПКУ).

Отже, громадянин України, який виписався з останнього місця постійного проживання в Україні та здав паспорт громадянина України, відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний надати податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за місцем перебування на обліку, яке було зазначено в обліковій картці платника податку.

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

Декларування 2021: які особи мають обов’язок подати декларацію про доходи від імені платника

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що податкова декларація про майновий стан і доходи (далі –декларація) заповнюється платником податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником ПДФО здійснювати таке заповнення, у порядку, передбаченому главою 2 розділу II «Адміністрування податків» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (п. 179.5 ст. 179 ПКУ).

Обов’язок щодо заповнення та подання декларації від імені платника ПДФО покладається на таких осіб:

батьків, опікуна або піклувальника – щодо доходів, отриманих малолітньою/неповнолітньою особою або особою, визнаною судом недієздатною;

спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) – щодо доходів, отриманих протягом звітного податкового року платником ПДФО, який помер;

державного виконавця, уповноваженого здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника ПДФО, визначеного в установленому порядку банкрутом.

Вищевказані норми визначені п. 179.6 ст. 179 ПКУ.

Деклараційна кампанія закінчується 30.04.2021. Громадянам, які торік отримали спадщину не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, грошові кошти у подарунок, майно (майнові чи немайнові права), які підлягають оподаткуванню, або ж отримували доходи не від податкових агентів, необхідно не пізніше зазначеної дати відзвітувати про доходи.

Декларацію слід подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою, тобто за місцем проживання особи, за яким вона береться на облік як платник податку в контролюючому органі. Громадяни, які мають право на податкову знижку, можуть подати декларацію до кінця поточного року.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook – дізнавайтеся про податкові новини першими: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

 

Чи має право суб’єкт господарювання, який використовує ПРРО, не отримувати діапазон фіскальних номерів?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі відповідає на запитання платників податків.

Суб’єкт господарювання може не отримувати діапазон фіскальних номерів у разі, якщо ним приймається рішення не використовувати ПРРО під час відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером ДПС та не проводити розрахункові операції у цей період. 

 

А ви отримали ліцензію на право зберігання пального?

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що  суб’єкти господарювання, які отримують пальне для власних потреб та зберігають його для використання в господарській діяльності, зобов’язані отримати відповідну ліцензію в органах ДПС.

Виключенням є зберігання пального державними підприємствами, установами та організаціями; підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву та суб’єктами господарювання, які зберігають пальне, для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газодобувних майданчиках, бурових платформах.

Також дозволяється зберігання пального без отримання ліцензії в паливних баках транспортних засобів (технологічного обладнання) та у споживчій тарі ємністю до 5 літрів включно, отримане від виробника або особи, яка здійснила його розлив у таку тару.

В усіх інших випадках зберігання пального дозволяється виключно за наявності ліцензії.  При цьому, суб’єкти господарювання (у тому числі іноземні суб’єкти господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) отримують ліцензії на зберігання пального на кожне місце зберігання пального.

Ліцензії на право зберігання пального видаються уповноваженими Кабінетом Міністрів України органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п’ять років.

Для отримання ліцензії потрібно подати заяву та платіжний документ про внесення річної плати до податкового органу за місцем зберігання пального.

Річна плата за ліцензію на право зберігання пального становить 780 гривень, детальніше https://kherson.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/461205.html.

            Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

Де можна ознайомитися з переліком товарів придбаних з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), вартість яких включається до податкової знижки?

Перелік товарів, вартість яких відповідно до п. 11 підрозд. 1 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) включається до податкової знижки в повному обсязі без урахування обмежень, визначених підпунктом 166.3.2 пункту 166.3 статті 166 Кодексу, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020№ 1319 «Деякі питання реалізації пункту 11 підрозділу 1, пунктів 51-1 - 51-2 підрозділу 4 розділу XX "Перехідні положення" Податкового кодексу України».

 

Пресслужба Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора