A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

Пам’ятка! Сказ - особливо небезпечна, смертельна хвороба.

Дата: 07.02.2024 14:26
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

В 2023 році на території Бериславського району зареєстровано 12 випадків захворювання тварин на сказ. Наразі залишаються неблагополучними 2 населених пункти в Великоолександрівській ОТГ та Високоопільській ОТГ.

     Мешканцям населених пунктів району необхідно віднестись до складеної ситуації з усвідомленням небезпеки захворювання на сказ як домашніх улюбленців, так і самої людини.

      Сказ є особливо небезпечною, смертельною хворобою, спільною для тварин та людини.  На сьогоднішній день  невідомо жодного офіційно підтвердженого випадку, коли  б хвора на сказ тварина або людина залишилася живою. Тому сказ краще попередити, а ніж лікувати.

       Джерелом інфекції можуть бути дикі тварини (лисиці, вовки, куниці та інші),  домашні тварини (коти, собаки), а також велика та дрібна рогата худоба (корови, коні, вівці), кажани. Найбільш небезпечні укуси дикими тваринами. Інкубаційний період становить від 7 днів до 1 року  і залежить від локалізації укусу, вірулентності вірусу та стану імунної системи людини. Найбільш небезпечні укуси в області голови, кисті, обличчя. Вірус сказу з’являється в слині хворих тварин за 7-10 днів до появи клінічних ознак хвороби. На цьому базуються терміни ветеринарного спостереження за твариною, яка покусала людину. Якщо тварина залишається живою протягом 10 днів з монету укусу або сказ виключено лабораторно, то антирабічні щеплення не призначаються. Важливо не вбивати тварин, а забезпечити спостереження за ними.

      Первинна обробка рани дозволяє значно знизити ризик зараження і є дуже важливим профілактичним заходом. Рану також обробляють антисептиками.

      Важливо звернутися за медичною допомогою. До рабіолога (травматолога, хірурга) необхідно звертатись при укусах  дикими та невідомими тваринами,  або тваринами, які втікли, загинули. 

      Важливими профілактичними заходами є проведення пероральної імунізації лисиць, щеплення домашніх тварин, належне утримання тварин (на прив’язі або на ізольованій території), уникання контакту з потенційно зараженими тваринами з агресивною поведінкою, первинна обробка рани при укусах, своєчасне звернення за медичною допомогою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора