A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

Пам’ятка! Щодо правил реалізації харчових продуктів.

Дата: 07.02.2024 14:28
Кількість переглядів: 44

Оператори ринку, діяльність яких пов’язана з реалізацією та обігом харчових продуктів зобов’язані дотримуватись вимог Закону України від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

 

Людина не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися продуктами закупленими на стихійних ринках.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях: з рук, з землі, без дозволу на розміщення об’єкту торгівлі.

Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є м’ясо, риба, молоко та молочні продукти. Купуючи м’ясо чи рибу в місцях стихійної торгівлі треба пам’ятати, що це продукти невідомого походження, які можуть викликати харчові отруєння та токсикоінфекції, в тому числі ботулізм; загрозу можуть нести як харчові продукти, так і їх продавці, бо вам невідомо про стан їх здоров’я.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, – це агропродовольчий ринок (який має експлуатаційний дозвіл). Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про проведену ветеринарно-санітарну експертизу.

В магазині за якість і безпечність товарів несе відповідальність суб’єкт господарювання. На ринку продавати власні продукти можуть як юридичні, так і фізичні особи, у випадку, якщо вони мають при собі:

  • документи, які підтверджують якість продукції;
  • медичну книжку у продавця;
  • висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи;
  • сплачений ринковий збір.

Відсутність зазначених вище документів на харчові продукти означає відсутність гарантії її якості та безпечності.

Відповідно до законів України «Про національну поліцію» та «Про місцеве самоврядування в Україні» недопущення торгівлі у невстановлених місцях відноситься до компетенції органів внутрішніх справ та місцевого самоврядування.

Пам’ятайте: стихійна торгівля небезпечна для здоров’я!

Усвідомлюйте всі ризики небезпеки, купуючи  харчові продукти в невстановлених місцях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора