Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

Бериславське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує!!!!

Дата: 04.06.2024 16:42
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

За інформацією Держпродспоживслужби України, результатами аналізу оперативних повідомлень
територіальних органів Держпродспоживслужби з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24
випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний. За аналогічний період 2023 року
територіальними органами Держпродспоживслужби було взято участь у розслідуванні 24 випадків
ботулізму з 29 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.
Всього за оперативними результатами розслідування випадків ботулізму з початку 2024 року
встановлено, що 3 випадки з 4 постраждалими пов’язані із вживанням м’ясної консервації домашнього
виготовлення, 2 випадки з 2 постраждалими – із вживанням овочевої консервації домашнього виготовлення,
1 випадок з 1 постраждалим – пов’язаний із вживанням ковбаси домашнього виготовлення, 9 випадків з 10
постраждалими, пов’язані із вживанням риби домашнього виготовлення, 2 випадки – рибна продукція
невідомого походження, 1 – в’ялена риба, придбана у місці стихійної торгівлі, 5 випадків з 6 постраждалими
– рибна продукція, придбана в магазині (із них триває розслідування ще трьох випадків), у 1 випадку з 1
постраждалим – фактор інфікування не встановлений. Особливе занепокоєння викликає збільшення
кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції ймовірно промислового виробництва,
серед яких один випадок летальний, що може бути пов’язаний із вживанням страви «суші» (Запорізька
область).
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що міститься в
неправильно приготованих консервах.
Основним шлях передачі захворювання є харчовий, найчастіше - при вживанні консервованих в
домашніх умовах продуктів харчування. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням
грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових
консервів. У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше
вимиті овочі перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед послом, тим менша ймовірність
потрапляння в продукт збудника ботулізму.
Поради та рекомендації:
Щоб запобігти зараженню ботулізмом, потрібно:
- кожен раз перевіряти термін придатності харчового продукту;
- знати, що термін зберігання може значно скоротитися, якщо продукти зберігаються неправильно або у
відкритому вигляді;
- викинути консерви, якщо кришка здулася або шипить при відкритті, навіть якщо вміст на вигляд не
викликає у вас побоювань;
- перед їжею понюхати її (продукт, інфікований ботулізмом, часто пахне протухлим жиром);
- під час приготування страв і консервів необхідно дотримуватися правил особистої гігієни;
- ніколи не зберігайте м'ясні та рибні продукти при кімнатній температурі.
Вкотре нагадуємо про небезпеку стихійної торгівлі! Не купуйте м’ясні вироби, консервацію, а також
копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках.
Будьте обачні, бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!
При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора