Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення проєкту « Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Борозенської сільської територіальної громади на 2024-2027 роки»

Дата: 05.09.2024 14:45
Кількість переглядів: 41

Інформаційне повідомлення

про проведення громадського обговорення проєкту  « Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Борозенської сільської територіальної громади  на 2024-2027 роки»

 

Організатор громадського обговорення

Відділ освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Борозенської сільської ради Херсонської області

Мета проведення громадського обговорення

Врахування думки мешканців Борозенської територіальної громади щодо зміни типу, перейменування, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території громади.

Назва питання винесеного на обговорення

Проєкт «Плану трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Борозенської сільської територіальної громади  на 2024-2027 роки».

Нормативне забезпечення

       Даний план складено у відповідності до вимог  ст. 143 Конституції України,  ст. 25, 26 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні”, на виконання п. 3 ч. 3 та ч. 1 ст. 9 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про освіту» ст. 11, ст. 25, ст. 66 Закону України «Про освіту», ст. 32, 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

       Наразі триває реформа освіти, основними складовими якої є перехід до 12-річної освіти та створення ліцеїв для надання якісної профільної середньої освіти.

            Відповідно, з метою приведення до вимог чинного законодавства мережі закладів загальної середньої освіти Борозенської територіальної громади, постає питання реорганізації та оптимізації закладів освіти  задля забезпечення якісних освітніх послуг та життєвих можливостей для здобувачів освіти, виконання нормативних завдань освітнього процесу, ефективного використання матеріально-технічних, кадрових та фінансових ресурсів закладів середньої освіти.

            Відповідно до  ч. 1 ст. 143 Конституції України закріплено право територіальних громад села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування, утворювати, реорганізовувати та ліквідовувати комунальні підприємства, організації і установи. Відповідно до абз. 2 п. 30 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація закладів освіти комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

            Крім того, варто зауважити, що порядок та умови утворення, реорганізації, ліквідації та перепрофілювання закладів загальної середньої освіти законодавцем закріплено в нормах статей  профільного ЗУ «Про повну загальну середню освіти». Насамперед, попередньо наведена ст. 32 згаданого нормативного акту, передбачено, що мережа закладів загальної середньої освіти формується засновниками цих закладів відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства. У разі здійснення реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

            У зв’язку з цим виникла необхідність приведення до вимог чинного законодавства мережі закладів  освіти Борозенської                                                                                                                                                                                           територіальної громади. Статтею 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначено типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні:

-                      початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

-                      гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

-                      ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

            Разом із тим прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти», що набрав чинності 08.08.2021. Згідно внесених змін до законодавства продовжено перехідний період для трансформації, оптимізації мережі закладів освіти та строки впорядкування документів закладів загальної середньої освіти, а саме: рекомендовано засновникам закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, до 01 вересня 2027 року привести установчі документи закладів освіти у відповідність із цим Законом, врахувавши строки набрання чинності окремими положеннями цього Закону.

            Законом України  «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» визначено, що для започаткування та проведення освітньої діяльності комунального ліцею засновник має забезпечити відповідність такого закладу освіти вимогам, що визначені цим Законом, положенням про ліцей та ліцензійними умовами, у тому числі щодо:

  • функціонування не менше двох класів за трьома профілями навчання на рівні профільної середньої освіти (протягом 10-12 років навчання учнів);
  • функціонування ліцею як окремої юридичної особи, відокремленої від початкової школи та гімназії, крім випадків, визначених цим Законом;
  • забезпечення здобуття учнями профільної середньої освіти відповідно до профілів навчання з навчальним навантаженням та з можливістю обрання учнями навчальних предметів (інтегрованих курсів, інших освітніх компонентів) в обсягах, що визначаються законодавством;

Проте перспективна  кількість здобувачів освіти у старшій ланці (таблиця 1) Борозенської територіальної громади має недостатню кількість здобувачів освіти, для того аби виконати вимоги вказаного Закону.

Таблиця  1

Перспективна  кількість здобувачів освіти у старшій ланці 2025-2029 рр

Рік

10 класи

11 класи

12 класи

Всього

2025

16

16

0

32

2026

32

16

0

51

2027

30

32

0

62

2028

38

30

0

68

2029

39

38

30

107

 

        Виходячи із вищезазначеного пропонуються наступні заходи, щодо реалізації плану  трансформації мережі закладів освіти Борозенської сільської ради  Бериславського району Херсонської області на 2024-2027 роки:

Таблиця 2

Трансформація мережі закладів загальної середньої освіти

Борозенської сільської ради

пп

Назва закладу освіти

 

Запропоновані тип і найменування закладу освіти

 

Термін виконання

Орієнтовна дата припинення набору до 10-х класів

 

1.

Борозенський опорний заклад повної загальної середньої освіти Борозенської сільської ради Херсонської області

Борозенська гімназія із структурними підрозділами: «Гімназія»,  «Початкова школа»  (зі статусом опорний заклад освіти)

2024-

2027

2026 рік

2.

Новокубанська філія дошкільної та початкової освіти Борозенського опорного закладу повної загальної середньої освіти

Новокубанська філія  Борозенської гімназії

2024-

2027

 

3.

Чарівненська філія дошкільної та базової середньої освіти Борозенського опорного закладу повної загальної сереньої освіти Борозенської сільської ради Херсонської області

Чарівненська філія Борозенської гімназії

2024-

2027

 

 

       Укладення договору про міжмуніципальне співробітництво із сусідньою (сусідніми) територіальними громадами для забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти.

       Вжиття заходів щодо здійснення підвезення громадян для здобуття повної загальної середньої освіти.

 

Формат, строк проведення громадського обговорення

Громадське обговорення у формі публічного громадського обговорення (зустрічей (нарад) з громадськістю) проводиться з дня оприлюднення зазначеного інформаційного повідомлення і  до 10 жовтня 2024 року.

Отримати консультацію, надати пропозиції щодо питання громадського обговорення в електронному  вигляді на електронну адресу vitaliikirin5@gmail.com.

У письмовому вигляді за допомогою поштового зв’язку на юридичну адресу із зазначенням особи та контактної інформації заявника:                          

с. Борозенське, вул. Героїв України, 1  або  відділ освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Борозенської сільської ради.. А також шляхом залишення звернень та пропозицій  в офісі старости  Чарівненського  старостинського округу до 10 жовтня 2024 року включно.

Анонімні пропозиції не реєструються і не розглядаються.

Пропозиції, розповсюджені через соціальні мережі, до уваги братися не будуть. Місцезнаходження організатора громадського обговорення

с. Борозенське, вул. Героїв України, 1  або  відділ освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Борозенської сільської ради Прізвище та ім’я відповідальної особи: начальник відділу освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Борозенської сільської ради Кірін Віталій

Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення

Звіт за результатами обговорення буде оприлюднено на офіційному сайті  Борозенської сільської ради, та на дошках оголошень населених пунктів громади , у строки, передбачені чинним законодавством.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора