A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

Полезахисні лісосмуги самі потребують захисту.

Дата: 20.01.2021 14:11
Кількість переглядів: 1211

Фото без опису

Полезахисні лісосмуги самі потребують захисту.

В ході проведення земельної реформи основна увага законодавців, землевласників і суспільства в цілому була і зостається сконцентрованою на землях сільськогосподарського призначення. Натомість землі зайняті полезахисними лісовими смугами – залишились без уваги.

Згідно Земельного кодексу України полезахисні лісові смуги виключені зі складу земель лісового фонду і віднесені до несільськогосподарських угідь земель сільськогосподарського призначення

та належать до земель запасу і резерву сільських, селищних рад.

Згідно Лісового кодексу України усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Тривала відсутність господаря у полезахисних лісових смуг та інших лісових насаджень перетворилася у критичну проблему державного масштабу. Масові рубки та винищення лісосмуг, безконтрольність та нераціональне їх використання – все це вже найближчим часом може обернутися екологічною загрозою, особливо для власників прилеглих земель.

До того ж сьогодні лісосмуги стають місцем самовільного скидання сміття, потерпають від випалювання стерні на прилеглих полях.

Жодного кроку в напрямі відновлення лісосмуг не робиться.

Тому загальне уявлення про динаміку полезахисних смуг можна буде отримати, якщо провести інвентаризацію усіх лісових насаджень, що не входять до земель лісового фонду.

Багаторічне байдуже ставлення з боку держави до полезахисних лісосмуг призвело до того, що сьогоднішнього молодого землегосподарника вже доводиться переконувати у доцільності та корисності насаджень, котрими помережані наші поля. За своїм впливом і господарським значенням полезахисні смуги належать до лісомеліоративних насаджень. Розміщені на сільськогосподарських землях у визначеній системі, вони є одним з потужних довгодіючих заходів підвищення врожайності сільськогосподарських культур шляхом поліпшення мікрокліматичних умов, змінення гідрологічного режиму і боротьби з ерозією ґрунтів. Тут варто додати конкретики, наголосивши, що полезахисні лісосмуги здатні зменшувати швидкість вітрів, впливати на температуру та вологість повітря, на випаровування води з ґрунту, його вологість та ґрунтотворні процеси, підвищення продуктивності транспірації сільськогосподарських культур, снігорозподіл, охорону ґрунтів від видування тощо. Мовою цифр на полях, які захищені лісосмугами, швидкість вітру знижується на 20-30 %, вологість повітря збільшується на 3-5 %, в два рази зменшується непродуктивне випаровування вологи. Приміром, один гектар лісосмуги захищає від суховіїв, які є «родовим нещастям» південних областей, 20-30 гектарів ріллі, до 15 % збільшуючи врожайність хлібного поля. Це теорія. А на практиці щороку Україна втрачає 10-12 мільйонів тонн зерна саме через ерозію ґрунтів, зокрема вітрову.

В Україні переважна більшість лісосмуг була закладена колгоспами та радгоспами в 50 – 60-х роках ХХ століття і перебувала у їхньому користуванні. З початком приватизації земель у 1992 р. у долі полезахисних лісосмуг з’явилася і закріпилася на багато років невизначеність. Вони не підлягали паюванню згідно із Земельним кодексом України (в ред. 1992 р.). Тому при розпаюванні земель визначили паї, землі запасу, землі резерву, а стосовно лісосмуг питання залишилося відкритим. У зв'язку з проведенням у 2000 році реорганізації колективних сільськогосподарських підприємств у сільськогосподарські формування ринкового типу (приватні підприємства, фермерські господарства, товариства з обмеженою відповідальністю тощо), які не були суб'єктами права колективної власності на землю, полезахисні лісосмуги були передані у відання відповідних місцевих рад. Безперечно, за такий тривалий час невизначеності саме життя змушувало тих, хто працює на місцях, неодноразово ставити запитання: «Кому ж врешті-решт передати полезахисні лісосмуги, котрі на сьогоднішній день самі вкрай потребують захисту?».

На сьогоднішній день є можливість передачи в оренду фізичним і юридичним особам на умовах - збереження лісосмуг!

Тому не будимо байдужі! Разом захистимо надбання поколінь!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора