A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

Працювати - значить розвивати громаду

Дата: 28.01.2021 16:16
Кількість переглядів: 1596

Фото без опису

Місцеві вибори 25 жовтня 2020 року зробили перезавантаження роботи нашої громади. Що змінилось? У нашій громаді територіальних змін не відбулося, ми залишились в такому ж форматі, в якому розпочали свою роботу у 2017 році. За рішенням першої сесії восьмого скликання Борозенської сільської ради утворено два старостинські округи - Новокубанський та Чарівненський. Врахувавши думку жителів сіл, депутати затвердили старост у відповідних старостинських округах:

Назарова Наталія Ярославівна - староста Чарівненського старостинського округу, до якого входять села Чарівне, Красносільське, Дмитренка.

Гаман Світлана Миколаївна - староста Новокубанського старостинського округу, до якого входять села Нова Кубань та Стариця.

Моя колега Наталія Корнієнко у інтерв’ю, опублікованому в 52 номері «Жайвора», спираючись на 54 статтю Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», поінформувала, які повноваження та відповідальність покладені на старост. Від себе хочу додати, що у структурі нашої сільської ради не введено посаду заступника сільського голови, адже на практиці старости - це помічники, які теж несуть відповідальність за ввірені їм села. Збільшився депутатський корпус: за результатами виборів свої обов’язки на території громади виконують 20 народних обранців, сформовано чотири постійні комісії.

У цей нелегкий економічний час є ціль, напрямок, мета - забезпечення гідного рівня життя в наших селах. Впевнена, що благоустрій громади починається з поліпшення стану доріг, мереж водопостачання, вуличного освітлення, медичного обслуговування, освіти, покращення можливостей для розвитку бізнесу, спорту, дозвілля, надання побутових послуг, відновлення паркових зон, облаштування дитячих майданчиків, транспортного сполучення, робота спрямовуватиметься також на удосконалення системи правопорядку в населених пунктах. Цей перелік можна продовжувати...

Переконана, що розвивати рівень життя на селі можливо лише за умови тісної співпраці громади та влади задля забезпечення задоволення першочергових потреб населення і створення необхідних умов для функціонування народного господарства.

ДОРОГИ

Борозенська сільська рада направила листа до Державної установи «Місцеві дороги Херсонщини» з проханням включити на 2021 рік ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення:

0220402 Велика Олександрівка-Борозенське-Милове, а саме частину дороги Борозенське-Садок, протяжністю 5 км.

0220402 Велика Олександрівка-Борозенське-Милове, а саме частину дороги Борозенське-Милове, протяжністю 12 км; 0220407 Калинівське-Чарівне-Красносільське, а саме частину дороги Чарівне-Красносільське, протяжністю 6 км;

С220401 Борозенське-П’ятихатки-Милове /0220402/, а саме частину дороги П’ятихатки, протяжністю4 км.

За кошти громади в 2019 році замовлено та виготовлено робочий проект та отримано Експертний звіт на «Капітальний ремонт покриття по вулиці Степова, села Кучерське на суму 1497655грн». У разі позитивного розгляду наших клопотань Борозенська сільська рада гарантує співфінансування.

ВОДОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Стратегічно важливим об’єктом є водозабезпечення дев’яти населених пунктів якісною водою. Основна проблема даного питання - застарілість водопровідних мереж в усіх селах, крім Нової Кубані, де вже вода подається по новому водопроводу Зношеність башт в селах Дмитренка, Нова Кубань, Садок, Чарівне, Кучерське становить 90%, тому на часі першочергове завдання полягає у заміні старих труб водогону на нові. Адже стан водопровідних мереж на території ТГ жодним ремонтом не врятувати.

Завдання комунальному підприємству «Водолій і К» на 2021 рік по селу Борозенське - встановити засувки «Ботерфляй», що дасть можливість розділити водомережу на квартали. Така маніпуляція в системі водопостачання дозволить під час аварійних та ремонтних робіт перекривати воду в окремій частині села, а не в усьому Борозенському. Оновлення водоморежі триватиме і надалі, оскільки якісна питна вода є однією з найнеобхідніших потреб жителів сіл у нашій степовій зоні.

ОСВІТЛЕННЯ

На сьогоднішній день в усіх населених пунктах громади закінчено реконструкцію вуличного освітлення. Наразі є потреба у додатковому облаштуванні сучасними ліхтарями вулиць сіл громади.

МЕДИЦИНА

Не з вини сільської ради зупинилась робота терапевтичного відділення №3. Ми не втрачаємо надію на відновлення роботи відділення. Сьогодні за кошти громади у Запорізькому держаному медичному університеті навчається студент. У сільської ради є намір придбати квартиру чи будинок для потенційних лікарів громади, сподіваємось, що службове житло стимулюватиме спеціалістів працювати в нашому сільському медичному закладі.

Процес фінансування медзакладів буде складним - до цього зумовлює реформування галузі. Передбачається можливість функціонування фельдшерських пунктів (ФП), у селах, де чисельність мешканців складає не менше 750 осіб, лише такий заклад фінансуватиметься Національною службою здоров’я, тобто з державного бюджету. Тому вже сьогодні наша громада визначилася з фінансуванням діючих фельдшерських пунктів і повністю перевела на місцевий бюджет.

Сподіваємось, що буде враховане наше клопотання до Департаменту здоров’я Херсонської обласної державної адміністрації щодо забезпечення Борозенського пункту постійного базування бригади ЕШМД, автомобілем екстреної швидкої медичної допомоги типу (В).

ОСВІТА

2020 рік в галузі освіти запам’ятається створенням Борозенського опорного закладу з реорганізації (приєднання) філії Новокубанського навчально-виховного комплексу «Заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів - заклад дошкільної освіти». Збережені дитячі садочки, але є необхідність розробки стратегічного реформування системи освіти з метою надання якісних освітніх послуг.

Потребують модернізації заклади культури, створення Інтернет-центру для відвідувачів бібліотек, центру дитячого дозвілля «Чудова дитина» при Будинку культури, облаштування дитячо-спортивних майданчиків у селах громади, облаштування паркових зон в селах Борозенське, Чарівне.

Маю надію, що при реалізації проекту «Громадський бюджет» підвищиться рівень громадської свідомості та активності мешканців громади. Налаштування діалогу та співпраці у форматі «влада- громада».

ПРАВОПОРЯДОК

Для поліпшення стану пра-вопорядку в населених пунктах, для забезпечення особистої безпеки громадян та профілактики правопорушень, плануємо в цьому році взяти участь у проекті «Поліцейський офіцер - громаді», а саме відкриття «Поліцейської станції».

Проблем, звичайно, багато, але розвиток громади можливий лише за умілого господарювання та фінансової спроможності.

Рік, який минув, був дуж неоднозначний. Із однієї сторони багато вже зроблено, а іншої, існує ще багато планів які зіштовхуються з різним перепонами на шляху їх ре алізації. Але завдяки наполег ливій роботі працівників та де путатів сільської ради, активній позицій жителів ТГ ( впевненість в тому, що всі ці напрацювання будуть реалізовані в ім’я розвитку рідної Борозенської громади.

З повагою Г.КУЗЬМІНА, Борозенський сільський голова.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора