A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

ПАТ "Укртелеком" інформує "Правила охорони ліній електрозв'язку"

Дата: 26.04.2021 09:05
Кількість переглядів: 4222

ПАТ "Укртелеком" інформує

 

В останні роки спостерігається тенденція збільшення кількості пошкоджень кабельних магістралей сторонніми організаціями при проведенні ними земляних та будівельних робіт через недотримання вимог Правил охорони ліній електрозв’язку та Умов проведення робіт у межах охоронних зон кабельних і повітряних ліній електрозв’язку.

Кабельні лінії електрозв’язку ПАТ «Укртелеком» мають важливе державне значення. Канали, організовані по магістральним кабелям зв’язку, використовуються для потреб оборони та безпеки держави, урядового зв’язку та дипломатичних служб України, МВС, МНС, інших міністерств та відомств, банківської інфраструктури, медичних закладів. Пошкодження кабельної магістралі наносить шкоду інтересам держави, може привести до втрати управління державними органами влади на місцях, порушити взаємодію в роботі силових відомств та функціонування фінансових установ, позбавляє можливості інформування населення про надзвичайні ситуації, а також приводить до відсутності сервісів у споживачів телекомунікаційних послуг.

Для збереження кабельних ліній зв’язку Одеська філія ПАТ «Укртелеком» постійно проводить охоронно-роз'яснювальну роботу з райдержадміністраціями, організаціями, підприємствами, установами, сільськими радами, землекористувачами та домовласниками, що можуть проводити земляні та будівельні роботи поблизу кабелю і призвести до його пошкодження.

Охоронно-роз’яснювальна робота проводиться фахівцями Одеської філії ПАТ «Укртелеком» згідно з вимогами Закону України «Про телекомунікації», введеного в дію Постановою Верховної ради України від 18.11.2003 № 1280-ІУ, «Правил охорони ліній електрозв’язку», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 28.10.2004 № 1465.

Але заходів, які проводить Одеська філія ПАТ «Укртелеком», недостатньо для повноцінного збереження кабельних ліній зв’язку. Проектними та будівельними організаціями не завжди узгоджуються питання будівництва ще на стадії проектування, що позбавляє Одеську філію ПАТ «Укртелеком» можливості своєчасно скоригувати проведення робіт по захисту магістральних ліній зв’язку.

Відповідно до статті 27 пункту 6 Закону України «Про телекомунікації» органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень зобов’язані створювати сприятливі умови для функціонування розвитку телекомунікаційних мереж загального користування та повноцінного надання телекомунікаційних послуг.

Будівельні та дорожні організації при проведенні земляних робіт поблизу охоронних зон кабелів зв’язку не погоджують роботи та не викликають представників структурних підрозділів на місце розкопок, в результаті пошкоджують кабельні лінії.

Дії цих рад/громад та організацій порушують «Правил охорони ліній електрозв'язку» (Постанова КМУ від 29 січня 1996 р. №135 «Про затвердження Правил охорони ліній електрозв'язку»):

-    Згідно п.6 Правил у межах охоронних зон ліній електрозв'язку і навколо випромінюючих споруд електрозв'язку без письмової згоди операторів телекомунікацій (тобто ПАТ «Укртелеком»), а також без присутності їх представника забороняється: виконувати різного виду будівельні, монтажні, вибухові і земляні роботи, а також розрівнювати ґрунт за допомогою бульдозера, екскаватора, скрепера, грейдера та іншої землерийної техніки; проводити сільськогосподарські земляні роботи на глибині більш як 0,3 метра; проводити геолого-знімальні, розвідувальні, геодезичні та інші роботи, пов'язані з бурінням свердловин, розробкою шурфів і взяттям проб ґрунту.

Тобто заборонено на території місцевої ради/громади в місцях проходження підземних ліній зв’язку проведення будь-яких земляних робіт на глибині 30 см, без попереднього погодження і письмового дозволу землевпорядника та виклику на місце робіт представника ПАТ «Укртелеком».

Пунктом 19 Правил передбачено, що підприємства, установи, організації та громадяни, які проводять земляні роботи, у разі виявлення підземних кабелів, що не зазначені у технічній документації на ведення робіт, зобов'язані негайно припинити роботи поблизу виявлених кабелів, вжити заходів їх збереження і сповістити про це найближчого оператора телекомунікацій.

- Відповідно до п. 10 Правил, землі в межах охоронних зон у власників землі та землекористувачів не вилучаються і можуть використовуватися ними з обмеженнями, передбаченими в пунктах 6 і 9 цих Правил.

В разі відмови Порушником від добровільної компенсації збитків ПАТ «Укртелеком» за пошкодження ліній зв’язку, з огляду на те, що Порушником було здійснено дії які призвели до пошкодження ліній електрозв’язку, та спричинено шкоду, ПАТ «Укртелеком» на підставі ст. ст. 11, 22 Цивільного кодексу України має законне право звернутися з позовом до суду відносно стягнення понесених збитків з Порушника.

керуючись положеннями ст. 1, 2, 6, 13, 20 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», затвердженого Постановою Верховної Ради України від 09.04.1999 № N 586-ХІУ, на виконання вимог «Правил охорони ліній електрозв’язку», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.1996 року № 135 (Із змінами, внесеними згідно з Постановами КММ465 від 28.10.2004, N377 від 22.04.2009, N868 від 19.09.2012, N161 від 22.03.2017), при затверджені проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання їх у власність, видачі дозволів на проведення земляних та будівельних робіт замовників та підрядники обов’язково повинні погоджувати проектну документацію та дозвіл на виконання робіт з Одеською філією ПАТ «Укртелеком».


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора