A A A K K K
для людей із порушенням зору
Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

Інформує ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі

Дата: 14.05.2021 14:28
Кількість переглядів: 2615

Чи розповсюджується звільнення від сплати земельного податку за договором емфітевзису?

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на запитання платників податків.     

         Емфітевзис є правом користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (ч. 1 ст. 395 Цивільного Кодексу України).

         Якщо особа виявила бажання користуватися чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб, то відповідно до ст. 1021 Земельного кодексу України вона укладає договір безпосередньо з власником такої земельної ділянки.

         Платниками земельного податку, в такій ситуації, є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) згідно з п. 269.1 ст. 269 Податкового Кодексу України (далі – ПКУ). У разі отримання такої землі у спадок новий власник (спадкоємець) продовжуватиме сплачувати податок на земельну ділянку передану спадкодавцем у користування за договором емфітевзису.

         На власників земельних ділянок, земельних часток (паїв) не поширюється право на звільнення від сплати земельного податку передбаченого п. 281.3 ст. 281 ПКУ, оскільки користування земельною ділянкою на підставі договору емфітевзису не належить до орендних відносин.

         Отже, земельні ділянки, які використовуються підприємством-платником єдиного податку четвертої групи на умовах емфітевзису, є об’єктом оподаткування, і податкові зобов’язання із земельного податку сплачуються на загальних підставах.

         Підпишіться на сторінку Державної податкової служби України у Facebook! Тільки тут найактуальніші податкові новини!

 

Як отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ

 

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі нагадує, що для отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи податкової служби, платнику необхідно особисто подати заяву (на вибір):

у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі – уповноважений орган);

в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login, з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронні довірчі послуги».

Вхід до приватної частини сервісу «Електронний кабінет» здійснюється виключно після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису.

Створити та надіслати Заяву можливо у меню «Заяви, запити для отримання інформації» особистого онлайн кабінету шляхом вибору відповідної електронної форми документа.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві.

Довідка або відмова в її наданні готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.

Спілкуйтесь з податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX».

 

  1. умови відстрочення податкового боргу
  •  

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує, що відстрочення податкового боргу надається платникам податків – фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, які станом на 1 грудня 2020 року мали податковий борг, загальний розмір якого разом зі штрафними санкціями, пенею та процентами за користування розстроченням/відстроченням не перевищує 6800 гривень.

         Аби скористатися цією нормою, платнику податків необхідно подати заяву в довільній формі (в паперовому або електронному вигляді) до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Відстрочення надається без нарахування процентів за його користування.

         У разі погашення повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше 29.12.2021 штрафні санкції та пеня передбачені податковим законодавством, не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

         При достроковій сплаті відстроченого податкового боргу, платник обов’язково повідомляє контролюючий орган шляхом надсилання листа в довільній формі.

         У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до 29.12.2021, або у разі її погашення після 29.12.2021, штрафні санкції та пеня нараховуються у загальному порядку, згідно з вимогами Податкового кодексу України.

 

                                                                               

  • сервіс «Пульс» звернулося 55 платників Херсонщини

 

         Упродовж січня - квітня 2021 року на сервіс Державної податкової служби України «Пульс» звернулося 55 заявників Херсонської області.

         Найбільшу питому вагу складають звернення щодо організації роботи структурних підрозділів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі – 41 звернення (74,5%). Шість звернень стосуються реєстрації податкових накладних та звітності в електронному вигляді. Три заявники повідомляли про бездіяльність податківців під час виконання службових обов’язків, ще два висловили незадоволення подавати податкову звітність на паперових носіях. У трьох заявах громадяни інформували про ухилення від сплати податків окремими суб’єктами господарювання.

         Всі інформаційні повідомлення сервісу «Пульс», що перебували на розгляді в Головному управлінні ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, своєчасно опрацьовані та розглянуті відповідно до вимог чинного законодавства.

         Сервіс ДПС України «Пульс» приймає звернення громадян та суб’єктів господарювання щодо неправомірних дій та бездіяльності, можливі корупційні правопорушення у сфері службової діяльності з боку конкретних посадових осіб – податківців за телефоном 0 800 501 007.

 

  • перевіряли перевізників

 

         Днями фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі спільно з працівниками Південного міжрегіонального управління Укртрансбезпеки провели рейд щодо легалізації трудових відносин, законності провадження підприємницької діяльності, наявності дозвільних документів на право пасажирських перевезень, безпеки на транспорті та контролю за дотриманням ліцензійних умов.

         Під час заходу інспектори провели роз’яснювальну роботу з перевізниками щодо легалізації трудових відносин, виплати офіційної заробітної плати, утримання та сплати податкових зобов’язань і внесків, а також забезпечення соціальних гарантій працівникам, які здійснюють транспортні перевезення.

         За результатами рейду складено 4 матеріали щодо встановлених порушень.

         Створення рівних умов ведення підприємницької діяльності на Херсонщині є пріоритетним напрямком роботи Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі. Тож діяльність відомства й надалі спрямовуватиметься на детінізацію економіки, протидію нелегальній діяльності осіб, які не мають офіційного статусу підприємця або виплачують найманим працівникам заробітну плату на рівні, нижчому від показників середньогалузевої заробітної плати.

         Підписуйтеся на офіційні сторінки ДПС України та Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі в соціальних мережах. З нами ви завжди будете в курсі актуальних новин податкового законодавства.

 

 

  • використання кваліфікованих електронних підписів фізичних осіб-підприємців та їх найманих працівників при застосуванні ПРРО.

 

         КЕП в ПРРО має використовуватись з дотриманням вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги».

         В ПРРО може використовуватись КЕП лише тих осіб, дані про сертифікати електронних підписів яких внесені до Реєстру ПРРО, та які є дійсними на момент проведення розрахункової операції.

         Подання даних про сертифікати електронних підписів, що використовуються в ПРРО, здійснюється з дотриманням пункту 7 розділу ІІ Порядку № 317.

 

  • податки та збори: встановлення індивідуальних пільгових ставок

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі інформує щодо встановлення індивідуальних пільгових ставок місцевих податків і зборів.

         Відповідно до положень Податкового кодексу України (далі – ПКУ) сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів.

         При прийнятті рішення про встановлення місцевих податків та зборів обов'язково визначаються об'єкт оподаткування, платник податків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов'язкові елементи, визначені статтею 7 ПКУ з дотриманням критеріїв, встановлених розділом XII ПКУ для відповідного місцевого податку чи збору.

         При цьому нормами ПКУ встановлено, що сільським, селищним, міським радам та радам об'єднаних територіальних громад, які створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, не дозволяється встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів – п.п. 12.3.7 п. 12.3. ст. 12 ПКУ.

            Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook – дізнавайтеся про податкові новини першими: https://www.facebook.com/TaxUkraine.

 

  • «ПРРО Каса» відсутні налаштування для друку чека, у зв’язку з цим чеки друкуються лише у форматі А-4. Купівля термопринтерів для друку компактних чеків потребує додаткових витрат (від 1500 грн.).

 

         Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі відповідає на запитання платників податків.

         Безкоштовний ПРРО дозволяє друк фіскальних чеків на різних пристроях.

         Процедуру налаштування друку описано в керівництві користувача, що знаходиться в складі архівного файлу разом з програмним забезпеченням для завантаження.

 

                                                                                    Пресслужба Головного управління

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі           


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора