Борозенська громада
Херсонська область, Бериславський район

Бериславський районний відділ поліції ГУНП в Херсонській області інформує

Дата: 01.07.2024 11:27
Кількість переглядів: 34

Фото без описуБериславський районний відділ поліції ГУНП в Херсонській області, занепокоєний станом дотримання учасниками дорожнього руху вимог ПДР України, у 2024 році. Так, у поточному році спостерігається збільшення кількості правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, вчасності фактів керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння, що в свою чергу збільшує аварійність на дорозі та як наслідок спостерігається збільшення кількості дорожнього транспортних пригод, з пошкодженням транспортних засобів та травмуванням осіб (події мають ознаки як адміністративних правопорушення, так і ознаки діянь, передбачених Кримінальним кодексом України). Разом з цим, у поточному році, наявна тенденція збільшення кількості участі у таких подіях неповнолітніх осіб та осіб, які не мають права керування транспортними засобами.

Так, впродовж червня місяця 2024 року на території обслуговування зареєстровано 12 подій за ознаками дорожньо-транспортних пригод як адміністративного, так і кримінального характеру. У 5 випадках особи керували транспортними засобами з ознаками алкогольного сп’яніння. Дві події відбулись за участю неповнолітніх, які керували мототранспортом, не маючи при цьому посвідчення водія.         

Таким чином, Берисласький РВП наголошує учасникам дорожнього руху про необхідність неухильного дотримання ПДР України та нагадую про відповідальність за порушення у даній сфері, а саме:

  • за керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння передбачена відповідальність за ст. 130 КУпАП. Відповідно до ч. 1 ст. 130 передбачено стягнення у вигляді штрафу 17000 грн. та 1 року позбавлення права керування транспортними засобами. В разі вчинення таких дій повторно протягом року, адміністративне стягнення посилюється;
  • керування транспортними засобами особами, які не мають права керувати таким транспортним засобами (відсутнє посвідчення водія відповідної категорії), передбачена відповідальність за ч. 2 ст. 126 КУпАП, за що передбачене стягнення у вигляді штрафу 3400 грн. (в разі вчинення таких дій повторно в продовж року, дії особи кваліфікуються за ч. 5 ст. 126 КУпАП, відповідно адміністративне стягнення посилюється)
  • в разі керування транспортними засобами особою, на яку до цього було накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами, дії кваліфікуються за ст. 126 ч. 4 КУпАП, за що передбачене стягнення у вигляді штрафу 20400 грн.           

Особливу увагу слід приділити недопущенню батьками випадків надання у керування транспортних засобів, своїм неповнолітнім дітям, особливо мототранспорту. Нагадуємо, що керування мототранспортом дозволено з 16 років, тільки в разі наявності у неповнолітнього посвідчення водія відповідної категорії. Особа, несе адміністративну відповідальність за порушення вимог ПДР України з 16 років. В разі вчинення таких дій особою до 16 років, адміністративній відповідальності підлягають батьки (особи, які їх заміняють), за ст. 184 КУпАП. Разом з цим, батьки, які надали у користування транспортний засіб своїм неповнолітнім дітям, також несуть адміністративну відповідальність за ч. 2 ст. 126 КУпАП - передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом.

Також, нагадуємо про відповідальність за порушення ПДР України що призвели до дорожнього-транспортної пригоди (ДТП). А саме, в разі ДТП під час якого особи не зазнали травмувань або такі травмування є незначними, водій несе відповідальність за ст. 124 КУпАП. В разі ДПТ з травмування осіб (тілесні ушкодження середнього ступені тяжкості та більш тяжкі наслідки), водій несе відповідальність за ст. 286 КК України та ст. 286-1 КК України (в разі вчинення таких дій у стані сп’яніння). В тому числі, дорослі можуть нести кримінальну відповідальність за допуск до керування транспортним засобом особи, яка не має права на керування транспортним засобом чи інше грубе порушення правил експлуатації транспорту, за ст. 287 КК України.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора